Muziekvereniging Kunst Adelt Hapert

Fons Coenen

fons Muziekvereniging Kunst Adelt Hapert

Een leven zonder muziek is voor Fons Coenen niet denkbaar. De muziek heeft hij met de paplepel ingegeven gekregen. Zijn vader was accordeondocent aan de muziekschool in Bergeijk en had daarnaast een muziekzaak in het centrum van het dorp. Fons is zodanig opgegroeid in een huis boordevol muziek. Al heel jong raakte hij, (na een “gedegen” accordeonopleiding) in de ban van slagwerkmuziek. Daar er in de Kempen geen slagwerkopleiding was, ging de jonge Fons naar Vught om de nodige slagwerkdiploma’s bij elkaar te sprokkelen.

Al gauw kwam het een en ander in een stroomversnelling. Het ene diploma na het andere werd behaald. Intussen had hij een baan bij Philips gekregen en werd hij gevraagd voor de gerenommeerde Philips Harmonie uit Eindhoven. In zijn vrije tijd struinde hij heel Nederland af om deel te nemen aan solistenconcoursen. Na reeds vele successen behaalt te hebben werd hij in 1987 in Ede Nederlands kampioen. Fons wilde meer op muzikaal gebied dan trommelen en ging de cursus volgen voor slagwerk-instrukteur van de Bond van Orkestdirigenten. In deze periode kwam net de verandering voor meer melodisch concertwerk.

Hij raakte daar zo gecharmeerd van, dat hij zelf muziek ging componeren. Midden jaren ’80 startte hij samen met Charles van Zanten de uitgeverij Da Capo Music. Ondertussen heeft hij zo’n 35 composities uitgebracht. Na de instrukteursopleiding werd hij aangesteld als instrukteur van de tamboerkorpsen Reusel en Hilvarenbeek. Met deze verenigingen werden vele eervolle prijzen behaald, zoals de gouden medaille op het Wereld muziek-concours Kerkrade, de Deutschland-bokaal in Alsfeld en het Nederlands kampioenschap van de K.N.F.M. te Barneveld. Ook de slagwerkgroep “Echo der Kempen” uit Bergeijk werd onder zijn hoede als interim dirigent in 1987 landskampioen in de eredivisie, met zijn eigen slagwerk-compositie. Tussen de bedrijven door had hij ook nog vele optredens in binnen en buitenland met zijn dansorkest The Blue Sky Selection.

Doordat Fons ook zo geboeid was geraakt van de blaasmuziek, werd hij via Jo Conjaerts geadviseerd om een dirigentencursus te gaan volgen. Dat gebeurt in Tilburg met goed gevolg. Fons werd aangesteld als dirigent van het jeugdorkest van “Echo der Kempen”.
Later werd hij ook nog dirigent van L’Union te Bladel en van de slagwerkgroep Kunst Adelt uit Hapert. Met deze verenigingen zijn ook lofwaardige prijzen behaald. Van de harmonie Echo der Kempen maakt Fons overigens al 40 jaar deel uit als slagwerker. En of het nog niet genoeg is: enkele maanden in het jaar geeft Fons ook nog leiding aan de muziekkapel ZDGK uit Bergeijk.

Aan het begin van het nieuwe millenium, in het jaar 2000, kreeg Fons de leiding over de slagwerkgroep van Echo der Kempen. De slagwerkgroep van Echo der Kempen is zich in de loop der jaren steeds meer gaan profileren als podiumkorps. Naast de Koninklijke Slagwerk Concerten zijn er vele optredens te memoreren, waar het optreden van de slagwerkgroep zeer in de smaak viel bij het publiek. Sinds de medewerking aan de cycli van Koninklijk Slagwerk Concert besteedde Fons, veel aandacht aan de muziekkeuze. Slagwerk kreeg er een dimensie bij door slagwerk op ongewone voorwerpen, slagwerk met blazersensemble, slagwerk met dans, slagwerk met ondersteuning van videobeelden. Vooral het succes van de Percussion Show “Big Apple Beats” uit 2009 werd zeer gewaardeerd door het talrijke publiek.

Zo is in de persoon van Fons Coenen een “trommelinstrukteur” en een “blazersdirigent” verenigd; Een combinatie die uiterst zeldzaam is, maar die wel vruchtbaar blijkt te zijn.