Johan van de Ven nieuwe Haopertse Gaoper

17 september 2021

Categorie: Harmonie,

Tags: Benoeming, Carnavalsconcert, Gaopers, Hapert, kunst adelt, Muziek, nieuw, trots, Volkslied,

Johan van de Ven nieuwe Haopertse Gaoper

Nieuw lid van het genootschap om het verleden van Hapert levend te houden

Door Renate Pijnenburg / PC55

HAPERT – Anders dan andere jaren werd de nieuwe Gaoper niet onthuld tijdens het carnavalsconcert van Kunst Adelt in Hapert, dat vanwege corona niet door is gegaan. Maar de Goapers zouden de Goapers niet zijn als ze daar geen oplossing voor hadden bedacht. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst waarin ‘men elkaar verhalen vertelt uit het verleden’ werd Johan van de Ven gepresenteerd als nieuwe Haopertse Gaoper.

Verrassing

Onder valse voorwendselen werd Johan van de Ven naar de locatie gelokt waarin de Gaopers elkaar dit jaar ontmoeten. De familieleden bleken in het complot te zitten en hadden Johan en Helma ‘voorgelogen’ dat er een familiefeestje ingehaald diende te worden. Nietsvermoedend kwamen ze aan bij De Ganzestart en werden overvallen door het nieuws dat er een nieuwe Gaoper was: Johan zelf

Zijn tomeloze inzet voor de gemeenschap van Hapert, liet de commissie geen andere keus. De Boerenmert, de Pintewippers, de Kempen Optocht en zijn inspanningen voor het GBOH waren op zich al reden genoeg voor zijn benoeming. Tel daar zijn Hapertse afkomst, zijn glansrijke voetbalcarrière bij vv Hapert en zijn betrokkenheid bij alles wat er speelt in het dorp bij op en de keuze is logisch.

Logische keuze

Na het openingswoord van Frits Oomen was het de beurt aan Wim van der Linden om uit te leggen waarom de keuze op Johan was gevallen. Met een presentatie waarin eigenlijk de spanning langzaam opgebouwd had moeten worden, had deze tijdens het carnavalsconcert plaatsgevonden, werd duidelijk dat Johan als 22e Haopertse Gaoper aan de lijst toegevoegd zou worden.

Verleden levend houden

Een koninklijke onderscheiding heeft Johan al ooit in ontvangst mogen nemen. Volgens voorzitter van Kunst Adelt Hanneke van Dongen, is er dan nog maar één onderscheiding die dat kan overtreff en en dat is het lidmaatschap van het Genootschap van Haopertse Goapers.

Johan is één van de mensen in Hapert die de verhalen kan vertellen over gebeurtenissen waarbij hij heeft staan ‘gaopen’, één van de belangrijkste taken van een Gaoper: het verleden levend houden. De Gaoper is herkenbaar aan de outfit: sjaal, klak, broche en wandelstok, al is bekend dat ze deze kleding in het dagelijks leven niet dragen. Alleen bij bijzondere gelegenheden.

Instemming

Het officiële gedeelte van de bijeenkomst werd afgesloten met het zingen van het Haperts volkslied en een borreltje bij het Gaopers-bankje in het bos achter het KBP. Met volle instemming van alle leden is Johan opgenomen in het genootschap en daar was hij zelf zichtbaar content mee. Als dank sprak hij: “Ge hèt nie vur de mist vitale Gaoper gekozen maar ik hoop er nog lang bè te meugen zèn”

Nieuwe Haopertse Gaoper: "Johan van de Ven"
Johan van de Ven en zijn vrouw Helma (beide zittend rechts) waren aangenaam verrast. De tomeloze inzet van Johan voor de gemeenschap van Hapert, liet de commissie geen andere keus. Johan, de 22e Haopertse Gaoper, is één van de mensen in Hapert die de verhalen kan vertellen over gebeurtenissen waarbij hij heeft staan ‘gaopen’. Fotograaf: Jo Kroonen

Wellicht vind je dit ook interessant

Nieuw bestuur Kunst Adelt!

Wist jij al dat we sinds kort een aantal nieuwe[...]

Lees Meer

Jubilarissen gehuldigd op jaarvergadering

Op de jaarvergadering van Kunst Adelt werden maarliefst 10 jubilarissen[...]

Lees Meer

Kijk en luister naar de ballonact van de slagwerkcombinatie

De carnavalskoorts heeft ook de slagwerkcombinatie in zijn greep. Samen[...]

Lees Meer

Luister nu online het “Haoperts volkslied”

Dit weekend zouden we met z’n allen genieten van weer[...]

Lees Meer

Vlieg met ons mee door 100 jaar Kunst Adelt

Het is op een zondagochtend in oktober 1920, na de[...]

Lees Meer

Het Palet uit Hapert te zien in 5 jaar Kerst Muziekgala

Eerder dit jaar ging Basisschool Het Palet uit Hapert het[...]

Lees Meer

Waar kun je ons zien en horen?

Geïnteresseerd in onze concerten, serenades en andere activiteiten?